skip to main |
skip to sidebar
Karipap roti
RESEPI KARIPAP ROTI
sumber: cahayaku2569
Bahannya :-
- 7 keping roti
- Telur putih untuk melekatkan
Caranya :-
- Kukus roti lebih kurang 1 minit, kemudian gelekkan biar nipis ( apabila kita kukus roti lebih mudah utk digelek nipis berbanding tanpa di kukus)
- Potong tepi roti yg keras dan letak inti karipap diatas roti, lepas tu letak telur putih di tepi roti tu, sebagai gam lah untuk lekatkan,kemudian tekankan ditepinya dengan garpu. (kalau ada acuan karipap boleh kepitkan ajer dengan acuan tu)
- Buat sehingga habis roti.
- Kemudian panaskan minyak untuk menggoreng karipap ini, goreng dengan api yg perlahan dan sebentar saja sebab roti ni cepat masak.. bila kekuningan boleh diangkat.
- Senang dan cepat, hanya guna roti saja sebagai kulit karipap
INTI
Bahannya :-
- 2 keping isi dada ayam - potong dadu
- 3 biji kentang - potong dadu
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 2 sudu besar sebuk kari - bancuh dgn sedikit air
- 1 sudu besar cili kering kisar
- Garam
- Goreng isi ayam sedikit kekuningan, angkat, ketepikan
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
- Masukan cili kisar dan serbuk kari, tumis sehingga naik wangi.
- Kemudian masukan kan kentang dan sedikit air, tutup atas kuali, masak sehingga kentang empuk, hendaklah selalu digaul supaya bahagian bawah.
- Kemudian saya masukan telur kuning, sebab saya guna sedikit telur putih utk gam kulit roti tadi, jadi sayang bila nak pakai, saya masukan dalam inti ni, terpulanglah pada kekawan ye..
- Rasa garamnya.. selepas tu boleh lah diangkat.
Karipap roti
RESEPI KARIPAP ROTI
sumber: cahayaku2569
Bahannya :-
- 7 keping roti
- Telur putih untuk melekatkan
Caranya :-
- Kukus roti lebih kurang 1 minit, kemudian gelekkan biar nipis ( apabila kita kukus roti lebih mudah utk digelek nipis berbanding tanpa di kukus)
- Potong tepi roti yg keras dan letak inti karipap diatas roti, lepas tu letak telur putih di tepi roti tu, sebagai gam lah untuk lekatkan,kemudian tekankan ditepinya dengan garpu. (kalau ada acuan karipap boleh kepitkan ajer dengan acuan tu)
- Buat sehingga habis roti.
- Kemudian panaskan minyak untuk menggoreng karipap ini, goreng dengan api yg perlahan dan sebentar saja sebab roti ni cepat masak.. bila kekuningan boleh diangkat.
- Senang dan cepat, hanya guna roti saja sebagai kulit karipap
INTI
Bahannya :-
- 2 keping isi dada ayam - potong dadu
- 3 biji kentang - potong dadu
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 2 sudu besar sebuk kari - bancuh dgn sedikit air
- 1 sudu besar cili kering kisar
- Garam
- Goreng isi ayam sedikit kekuningan, angkat, ketepikan
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
- Masukan cili kisar dan serbuk kari, tumis sehingga naik wangi.
- Kemudian masukan kan kentang dan sedikit air, tutup atas kuali, masak sehingga kentang empuk, hendaklah selalu digaul supaya bahagian bawah.
- Kemudian saya masukan telur kuning, sebab saya guna sedikit telur putih utk gam kulit roti tadi, jadi sayang bila nak pakai, saya masukan dalam inti ni, terpulanglah pada kekawan ye..
- Rasa garamnya.. selepas tu boleh lah diangkat.
0 comments:
Post a Comment