Goreng Cempedak Tanpa Tepung Beras
Nak dijadikan cerita, last week saya pergi menziarahi makcik dipahang...pergi rumah makcik ni memang dia akan bekalkan macam-macam barang termasuklah makanan terutama buah-buahan tempatan. So kali ni pergi kami telah dibekalkan dengan buah pisang nipah dan cempedak.
Nak dijadikan cerita masa nak goreng cempedak tu tengok tepung beras dah habis. Kirim dekat En hubby biasalah, asyik terlupa je. Ok start kena google cari resepi tanpa tepung beras. Itulah orang zaman sekarang kan, resepi semua google je. Yelah orang yang terror masak memang macam tu, tak reti nak olah sendiri resepi. Kang main cuba-cuba tukar tepung takut xsedap. Tapi nasiblah dengan En google ni, kadang- kadang menjadi, kadang-kadang tak.
Akhirnya dapat jugak resepi goreng cempedak tanpa tepung beras. Resepinya not bad, kira menjadilah kejadiannya..hasilnya sama seperti guna tepung beras. Jom layan resepi
sumber: sue-hasue@blogpost.com
Bahan2:
1 cawan tepung hongkong
1 sudu makan buttercup
secubit gula-optional,untuk mencantikkan warna kuih jer.
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
1 1/4 cawan air-atau secukupnya (adunan seharusnya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.- usu guna 1 cawan sahaja)
Buah cempedak secukupnya..atau pisang masak,keledek,keladi dsbgnya..
Cara-cara
Satukan tepung ,buttercup,gula,garam dan pewarna di dalam bekas.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dkacau rata mggunakan handwhisk
Leraikan isi cempedak dari empulurnya dan masukkan ke dalam adunan tepung..(kalau pisang hendaklah dbelah 2 atau 3(lg nipis lg sdp))
Panaskan minyak di dlm kuali,jangan terlalu panas yer,nanti kuih tak rangup sebab suhu terlampau.. sekadar cukup2 panas jer..
Sudukan buah yg sudah tersalut tepung sepenuhnya dan goreng dgn minyak yg panas sehingga sedikit keperangan.
Tips: Ketika menggoreng,JANGAN gunakn api yg terlalu perlahan kerana ia akan membuatkan kuih menyerap minyak dan pastikan minyak betul2 sudah panas sebelum menggoreng.
Nak dijadikan cerita, last week saya pergi menziarahi makcik dipahang...pergi rumah makcik ni memang dia akan bekalkan macam-macam barang termasuklah makanan terutama buah-buahan tempatan. So kali ni pergi kami telah dibekalkan dengan buah pisang nipah dan cempedak.
Nak dijadikan cerita masa nak goreng cempedak tu tengok tepung beras dah habis. Kirim dekat En hubby biasalah, asyik terlupa je. Ok start kena google cari resepi tanpa tepung beras. Itulah orang zaman sekarang kan, resepi semua google je. Yelah orang yang terror masak memang macam tu, tak reti nak olah sendiri resepi. Kang main cuba-cuba tukar tepung takut xsedap. Tapi nasiblah dengan En google ni, kadang- kadang menjadi, kadang-kadang tak.
Akhirnya dapat jugak resepi goreng cempedak tanpa tepung beras. Resepinya not bad, kira menjadilah kejadiannya..hasilnya sama seperti guna tepung beras. Jom layan resepi
sumber: sue-hasue@blogpost.com
Bahan2:
1 cawan tepung hongkong
1 sudu makan buttercup
secubit gula-optional,untuk mencantikkan warna kuih jer.
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning
1 1/4 cawan air-atau secukupnya (adunan seharusnya tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.- usu guna 1 cawan sahaja)
Buah cempedak secukupnya..atau pisang masak,keledek,keladi dsbgnya..
Cara-cara
Satukan tepung ,buttercup,gula,garam dan pewarna di dalam bekas.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dkacau rata mggunakan handwhisk
Leraikan isi cempedak dari empulurnya dan masukkan ke dalam adunan tepung..(kalau pisang hendaklah dbelah 2 atau 3(lg nipis lg sdp))
Panaskan minyak di dlm kuali,jangan terlalu panas yer,nanti kuih tak rangup sebab suhu terlampau.. sekadar cukup2 panas jer..
Sudukan buah yg sudah tersalut tepung sepenuhnya dan goreng dgn minyak yg panas sehingga sedikit keperangan.
Tips: Ketika menggoreng,JANGAN gunakn api yg terlalu perlahan kerana ia akan membuatkan kuih menyerap minyak dan pastikan minyak betul2 sudah panas sebelum menggoreng.
cantiknya isi cempedak tu..mesti sedap kan..
ReplyDelete