APAM PISANG
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan minyak
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula (kalo x nak manis boleh kurangkan)
secubit garam
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan minyak
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula (kalo x nak manis boleh kurangkan)
secubit garam
Cara:
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang/acuan yang telah disapu dengan mentega. Panaskan kukus. Kukus apam selama 45 minit(untuk loyang) dan 8~10 minit (untuk acuan) menggunakan api yang sederhana.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang/acuan yang telah disapu dengan mentega. Panaskan kukus. Kukus apam selama 45 minit(untuk loyang) dan 8~10 minit (untuk acuan) menggunakan api yang sederhana.
0 comments:
Post a Comment