Pages

Sunday, 31 January 2016

kek pandan leleh






Bahan2 die
Telur 5 bijik ina guna gred A telur cume pengaruhi besa kek shj so guna saiz kecik kek jd kecik telur tu cuci dulu kang byk vitamin ngikut haha
1 sb ovalate sudu besa ina gune sudu mkn je nmpk ye sudu kecik sudu kfc sory xde gambo kalau korg g kfc mntak sudu je sbb nye bgtau nak wat kek hahaha
1 cawan gula(sgt2 penting gune gula kastor yg halus egt halus)
Pes pandan 2sk ina gune paste pandan coconut die wangi sket xde xpe la gune yg biasa je
Pewarne hijau 2 titis ke 3 titis sukati korg nak pekat letak lebih
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1sk cream off tartar(pilihan nak letak boleh xnak xpe die bantu kek lebih ringan tu je)
Ok paham ye bahan2 tepung tu
2 cawan total
Ina gune tepung gandum cap ros secawan dan secawan bluekey sape tanya tepung bape cawan lg siap ye
Minyak dalam 1/4 cawan yg ni lupe letak kat gambo jgn tinggal plak jd kek apam kang ok setle bahan jom ke seterus nye

Cara-cara
Telur+gula+ovalate+pes pandan+pewarne ijau sukatan rujuk gamba no1 xkan nak ulang 40 kali hahaha ok mix hight speed mixer selama 15 hngga 20 mnt

Smpai jd mcm di atas ye gebu bile angkat mixer adunan lmbat jatuh atau xjatuh tu dikire adunan dah kembang baik kalau xpon amik sudu cedok dan tuang kalau xjatuh perfect

Ayak tepung td besama 1 sk baking powder dan 1sk soda dan 1sk cream off tartar pilihan xade xyah letak xde masalah kalau pakai tepung kek sepenuh nye pon letak jugak bhn2 ni xpe xde hal

Ok masuk dalam bhn mix td sementara tu slow kan mixer nak pakai laju pon boleh tp jgn marah kalau muke penuh tepung hahahaha masuk smpai abis dan mix 3 hngga 4 mnt penting mix smpai bhn mix yg gebu td semakin menurun dan pekat

Pekat nmpk amik senduk angkat dan die jatuh belipat mcm tu..pastu 1 teknik penting kacau pakai spatula ke senduk laju2 3 hngga 4 pusingan laju2 haha tau

Masuk minyak td 1/4 cawan kalau pakai sudu 5 sb ok kacau rata kacau laju ye bukan kaup mengaup kacau laju2 ulang lg ni orite paham ye

Ha jd cam tu elok pekat dan xde gelembung udara kalau nmpk ade belon2 kecik kek mesti mendap tgh nnt so kacau laju lg smpai xde gelembung tu
Loyang lapik baking paper bawah die orite sapu minyak sebelum tu..ok tuang adunan hentak2 sket supaya kurg kek belubang lubang masa masak

Nmpk plastik tu ok permukaan loyang lapik dgn plastik tu dan potong elok2 la tepi2 bg lebih sket kalau xde wraping plastik pakai la plastik tesko ke plastik ape2 jnji jgn plastik beras hehe..panaskan kukusan dan kukus 40 mnt api sederhana ngam2 masak ni jgn lebih masa kang kek kecut plak

Masak dah nmpk naik dgn jaya nya bukak je penutup kukusan angkat loyang tu kelua

Topping
250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan whipping cream
Ok blender sebati
Tuang tgh2 kek dan atas permukaan kek
Lebihan nya tambah 1/4 cawan susu cair dan blender lg
Tuk leleh die ok atas die parut kan keju cheeddar ina guna jenama beqa

_________________________________________________________________________________

resepi kedua

Bhn2
5 bijik telur
1 cawan gula castor atau gula biasa pon xpe
1 sb ovalate
1 sb pes emolco pandan ina guna coconut paste pandan wangi sket
2 titis hngga 3 titis pewarna hijau
Ok mix sampai warna ijau terang betuka ijau muda maksud nya adunan cukup kembang boleh rujuk rajah ye
Ayakkan
2 cawan tepung
Ina guna 1 cawan tepung bluekey naik sendiri
1 cawan tepung gandum cap ros
Tambah 1 sk soda bikarbonat
1sk cream off tartar ni kalau ade je letak xde xperlu
1sk baking powder
Masukk dalam bhn mix td sambil slowkan mixer mix 3mnt
Matikan mixer masukkn 5 sb minyak masak kacau guna senduk je
Panaskan oven oles loyang ngn minyak lapik baking paper
Bakar suhu 160 masa 45 hngga 50 mnt 35 mnt petama boleh cek dah masak ke belum ye kalau dah masuk kuakan tebalik kan di redai dan buka loyang bia sejuk belah kek kpd dua


0 comments:

Post a Comment

Sunday, 31 January 2016

kek pandan leleh






Bahan2 die
Telur 5 bijik ina guna gred A telur cume pengaruhi besa kek shj so guna saiz kecik kek jd kecik telur tu cuci dulu kang byk vitamin ngikut haha
1 sb ovalate sudu besa ina gune sudu mkn je nmpk ye sudu kecik sudu kfc sory xde gambo kalau korg g kfc mntak sudu je sbb nye bgtau nak wat kek hahaha
1 cawan gula(sgt2 penting gune gula kastor yg halus egt halus)
Pes pandan 2sk ina gune paste pandan coconut die wangi sket xde xpe la gune yg biasa je
Pewarne hijau 2 titis ke 3 titis sukati korg nak pekat letak lebih
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1sk cream off tartar(pilihan nak letak boleh xnak xpe die bantu kek lebih ringan tu je)
Ok paham ye bahan2 tepung tu
2 cawan total
Ina gune tepung gandum cap ros secawan dan secawan bluekey sape tanya tepung bape cawan lg siap ye
Minyak dalam 1/4 cawan yg ni lupe letak kat gambo jgn tinggal plak jd kek apam kang ok setle bahan jom ke seterus nye

Cara-cara
Telur+gula+ovalate+pes pandan+pewarne ijau sukatan rujuk gamba no1 xkan nak ulang 40 kali hahaha ok mix hight speed mixer selama 15 hngga 20 mnt

Smpai jd mcm di atas ye gebu bile angkat mixer adunan lmbat jatuh atau xjatuh tu dikire adunan dah kembang baik kalau xpon amik sudu cedok dan tuang kalau xjatuh perfect

Ayak tepung td besama 1 sk baking powder dan 1sk soda dan 1sk cream off tartar pilihan xade xyah letak xde masalah kalau pakai tepung kek sepenuh nye pon letak jugak bhn2 ni xpe xde hal

Ok masuk dalam bhn mix td sementara tu slow kan mixer nak pakai laju pon boleh tp jgn marah kalau muke penuh tepung hahahaha masuk smpai abis dan mix 3 hngga 4 mnt penting mix smpai bhn mix yg gebu td semakin menurun dan pekat

Pekat nmpk amik senduk angkat dan die jatuh belipat mcm tu..pastu 1 teknik penting kacau pakai spatula ke senduk laju2 3 hngga 4 pusingan laju2 haha tau

Masuk minyak td 1/4 cawan kalau pakai sudu 5 sb ok kacau rata kacau laju ye bukan kaup mengaup kacau laju2 ulang lg ni orite paham ye

Ha jd cam tu elok pekat dan xde gelembung udara kalau nmpk ade belon2 kecik kek mesti mendap tgh nnt so kacau laju lg smpai xde gelembung tu
Loyang lapik baking paper bawah die orite sapu minyak sebelum tu..ok tuang adunan hentak2 sket supaya kurg kek belubang lubang masa masak

Nmpk plastik tu ok permukaan loyang lapik dgn plastik tu dan potong elok2 la tepi2 bg lebih sket kalau xde wraping plastik pakai la plastik tesko ke plastik ape2 jnji jgn plastik beras hehe..panaskan kukusan dan kukus 40 mnt api sederhana ngam2 masak ni jgn lebih masa kang kek kecut plak

Masak dah nmpk naik dgn jaya nya bukak je penutup kukusan angkat loyang tu kelua

Topping
250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan whipping cream
Ok blender sebati
Tuang tgh2 kek dan atas permukaan kek
Lebihan nya tambah 1/4 cawan susu cair dan blender lg
Tuk leleh die ok atas die parut kan keju cheeddar ina guna jenama beqa

_________________________________________________________________________________

resepi kedua

Bhn2
5 bijik telur
1 cawan gula castor atau gula biasa pon xpe
1 sb ovalate
1 sb pes emolco pandan ina guna coconut paste pandan wangi sket
2 titis hngga 3 titis pewarna hijau
Ok mix sampai warna ijau terang betuka ijau muda maksud nya adunan cukup kembang boleh rujuk rajah ye
Ayakkan
2 cawan tepung
Ina guna 1 cawan tepung bluekey naik sendiri
1 cawan tepung gandum cap ros
Tambah 1 sk soda bikarbonat
1sk cream off tartar ni kalau ade je letak xde xperlu
1sk baking powder
Masukk dalam bhn mix td sambil slowkan mixer mix 3mnt
Matikan mixer masukkn 5 sb minyak masak kacau guna senduk je
Panaskan oven oles loyang ngn minyak lapik baking paper
Bakar suhu 160 masa 45 hngga 50 mnt 35 mnt petama boleh cek dah masak ke belum ye kalau dah masuk kuakan tebalik kan di redai dan buka loyang bia sejuk belah kek kpd dua


No comments:

Post a Comment