Pages

Tuesday, 12 August 2014

Donut Suria

Donut Gebu dan Sedap

Banyak kali usu cuba buat donut. Macam2 resepi yang usu buat. Tapi bagi usu resepi ni yang best dan mudah untuk dibuat.

Jom layan resepi donut suria



Sumber: Hanamemories

Bahan A 
  • 3 cawan tepung gandum (usu guna tepung roti)
  • 3 sudu besar susu tepung (usu guna susu pekat manis)
  • 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
  • 3 sudu besar gula caster
  • 1/2 s/k bread improver (usu tambah)
Bahan B 
  • 210ml air suam
  • 2 sudu teh instant yeast
  • => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.
Kaedah penyediaan 
  • Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
  • Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.
  • Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
  • Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
  • Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.

0 comments:

Post a Comment

Tuesday, 12 August 2014

Donut Suria

Donut Gebu dan Sedap

Banyak kali usu cuba buat donut. Macam2 resepi yang usu buat. Tapi bagi usu resepi ni yang best dan mudah untuk dibuat.

Jom layan resepi donut suria



Sumber: Hanamemories

Bahan A 
  • 3 cawan tepung gandum (usu guna tepung roti)
  • 3 sudu besar susu tepung (usu guna susu pekat manis)
  • 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
  • 3 sudu besar gula caster
  • 1/2 s/k bread improver (usu tambah)
Bahan B 
  • 210ml air suam
  • 2 sudu teh instant yeast
  • => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.
Kaedah penyediaan 
  • Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
  • Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.
  • Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
  • Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
  • Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.

No comments:

Post a Comment