Pages

Tuesday, 12 August 2014

Kuih Kacang Hijau/ Kasturi

Kuih kacang Hijau/Rengas/Kasturi


Bulan pualain sibuk lepas yang lepas orang lain berpusu-pusu gi bazar, usu pulak sibuk duk menggoogle resepi2 kuih yang boleh disajikan untuk berbuka. Kononnya beli kat bazar tak best. Buat sendiri lagi best...macam sedap sangat masak...hahahha...tapi sebenarnya kalau masak sendiri lain rasanya. Walaupun rasa tak sedap tapi tak delah rasa menyesal sangat. Tapi kalau beli tu rasa tak sedap, memang membebel jelah rasa menyesal beli.

Masa ni dah habis fikir nak masak kuih apa. Tapi teringat hubby suka makan kuih kacang ni. Al maklumlah hubby ni tekak retro sikit. Citarasanya sama seperti anak pertama usu, suka kuih lama-lama. Kadang-kadang nak gelakkan juga. Tapi layan kan jelah..

Jom layan resepi

BAHAN-BAHAN

1 cawan kacang hijau (direndam 2 hingga ke 3 jam)
3/4 cawan gula -kalau nak lagi manis boleh tambahkan lg. Tp bg usu yg ni dah ngam2 manisnya
1 sudu kecil garam
air secukupnya untuk merebus kacang
3 sudu besar kelapa parut - tapi usu tak masuk sebab takde

CARA-CARA

Kacang hijau dicuci dan ditoskan
Rebus kacang hijau di atas dapur sehingga empuk dan pecah2...
agak2 air nya.. kalau air kering dan kacang hijau masih belum pecah2 dan lembut..tambahkan air sedikit demi sedikit...tunggu hingga benar2 kering- sila kacau apabila hampir kering untuk mengelakkan berkerak
setelah benar2 kering, baru masukkan gula dan garam tadi. Inti akan cair kembali kerana gula cair. biarkan renih dan betul2 kering lagi sekali. kacau sekali sekala menggunakan api sederhana.
apabila sudah mula kering pelahankan api dan kacau sentiasa. 
untuk memastikan ia telah betul2 masak, kacang yang dimasak tadi tidak  lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang...memang senyap (tak de bunyi plup2 dari inti)
padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk

BAHAN-BAHAN GORENGAN

1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil air kapur (air + secubit kapur)
air secukupnya untuk membancuh
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

CARA-CARA

Satukan bahan2 batter tadi bersama2 air... bancuh macam nak buat goreng pisang...

*Bab nie memang kecah sket... tapi takpe.. salutkan kuih yang dah dibentuk tadi dengan bancuhan batter..make sure salut semua permukaan kuih tu tau.. nak elakkan dia pecah masa goreng nanti

*bab nie sangat penting. sebab minyak nak menggoreng tu haruslah takat2 nak goreng permukaan dia je yer.. bukan sampai deep fry sampai kuih tu tenggelam tau... kalau bubuh minyak banyak2... kuih anda akan pecah.. kalau tak caya.. cuba buat dulu... hihihi...


0 comments:

Post a Comment

Tuesday, 12 August 2014

Kuih Kacang Hijau/ Kasturi

Kuih kacang Hijau/Rengas/Kasturi


Bulan pualain sibuk lepas yang lepas orang lain berpusu-pusu gi bazar, usu pulak sibuk duk menggoogle resepi2 kuih yang boleh disajikan untuk berbuka. Kononnya beli kat bazar tak best. Buat sendiri lagi best...macam sedap sangat masak...hahahha...tapi sebenarnya kalau masak sendiri lain rasanya. Walaupun rasa tak sedap tapi tak delah rasa menyesal sangat. Tapi kalau beli tu rasa tak sedap, memang membebel jelah rasa menyesal beli.

Masa ni dah habis fikir nak masak kuih apa. Tapi teringat hubby suka makan kuih kacang ni. Al maklumlah hubby ni tekak retro sikit. Citarasanya sama seperti anak pertama usu, suka kuih lama-lama. Kadang-kadang nak gelakkan juga. Tapi layan kan jelah..

Jom layan resepi

BAHAN-BAHAN

1 cawan kacang hijau (direndam 2 hingga ke 3 jam)
3/4 cawan gula -kalau nak lagi manis boleh tambahkan lg. Tp bg usu yg ni dah ngam2 manisnya
1 sudu kecil garam
air secukupnya untuk merebus kacang
3 sudu besar kelapa parut - tapi usu tak masuk sebab takde

CARA-CARA

Kacang hijau dicuci dan ditoskan
Rebus kacang hijau di atas dapur sehingga empuk dan pecah2...
agak2 air nya.. kalau air kering dan kacang hijau masih belum pecah2 dan lembut..tambahkan air sedikit demi sedikit...tunggu hingga benar2 kering- sila kacau apabila hampir kering untuk mengelakkan berkerak
setelah benar2 kering, baru masukkan gula dan garam tadi. Inti akan cair kembali kerana gula cair. biarkan renih dan betul2 kering lagi sekali. kacau sekali sekala menggunakan api sederhana.
apabila sudah mula kering pelahankan api dan kacau sentiasa. 
untuk memastikan ia telah betul2 masak, kacang yang dimasak tadi tidak  lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang...memang senyap (tak de bunyi plup2 dari inti)
padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk

BAHAN-BAHAN GORENGAN

1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil air kapur (air + secubit kapur)
air secukupnya untuk membancuh
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

CARA-CARA

Satukan bahan2 batter tadi bersama2 air... bancuh macam nak buat goreng pisang...

*Bab nie memang kecah sket... tapi takpe.. salutkan kuih yang dah dibentuk tadi dengan bancuhan batter..make sure salut semua permukaan kuih tu tau.. nak elakkan dia pecah masa goreng nanti

*bab nie sangat penting. sebab minyak nak menggoreng tu haruslah takat2 nak goreng permukaan dia je yer.. bukan sampai deep fry sampai kuih tu tenggelam tau... kalau bubuh minyak banyak2... kuih anda akan pecah.. kalau tak caya.. cuba buat dulu... hihihi...


No comments:

Post a Comment