Pages

Sunday, 19 April 2020




Tips seri muka

1. rendamkan pulut untuk dapatkan pulut yg lembut
2. Untuk dapatkan lapisan seri muka yang licin dan cantik, masak adunan sekejap atas sekadar bila periuk dah panas, tutup api dan tuang atas lapisan pulut yang padat
3. Gores permukaan pulut supaya lapisan atas melekat cantik pada permukaan kulit
4. kukus dengan api besar selepas akhir proses buka penutup periuk untuk keringkan air lapisan atas seri muka

Lapisan Bawah

1. 1 cawan beras pulut
2. 1 1/2 cawan santan cair
3. 1/4 sudeu teh garam
4. 1 helai daun pandan simpul

Rendam beras pulut dan toskan. Masukkan santan cair dan letakkan plastik. Masukkan daun pandan simpuldan kukus 30 minit gunakan api besar. Buang daun pandan dan biarkan 5 minit. Barulah tekan padat

Lapisan atas

1 1/2 santan pekat
1 1/2 telur ayam gred A
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu makan tepung custard
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
5 helai daun pandan untuk dapatkan 1 1/2 cawan air
esen vanilla
pewarna hijau


  1. kisar daun pandan menggunakan santan, tapis dan cukupkan 1 1/2 cawan. 
  2. Satukan bahan semua dalam kuali, kacau sebati semua bahan dan barulah atas api sambil terus dikacau
  3. Tutup api bila bahagian periuk sudah panas , tapis dan tuangkan atas lapisan pulut. kalau boleh melalui senduk kayu
  4. sambung kukus 30 minit gunakan api sederhana. Seterusnya buka tudung penguukus dan kukus dgn api besar selama 5 init untyk keringkan air dipermukaan dan masak sekata

0 comments:

Post a Comment

Sunday, 19 April 2020




Tips seri muka

1. rendamkan pulut untuk dapatkan pulut yg lembut
2. Untuk dapatkan lapisan seri muka yang licin dan cantik, masak adunan sekejap atas sekadar bila periuk dah panas, tutup api dan tuang atas lapisan pulut yang padat
3. Gores permukaan pulut supaya lapisan atas melekat cantik pada permukaan kulit
4. kukus dengan api besar selepas akhir proses buka penutup periuk untuk keringkan air lapisan atas seri muka

Lapisan Bawah

1. 1 cawan beras pulut
2. 1 1/2 cawan santan cair
3. 1/4 sudeu teh garam
4. 1 helai daun pandan simpul

Rendam beras pulut dan toskan. Masukkan santan cair dan letakkan plastik. Masukkan daun pandan simpuldan kukus 30 minit gunakan api besar. Buang daun pandan dan biarkan 5 minit. Barulah tekan padat

Lapisan atas

1 1/2 santan pekat
1 1/2 telur ayam gred A
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu makan tepung custard
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
5 helai daun pandan untuk dapatkan 1 1/2 cawan air
esen vanilla
pewarna hijau


  1. kisar daun pandan menggunakan santan, tapis dan cukupkan 1 1/2 cawan. 
  2. Satukan bahan semua dalam kuali, kacau sebati semua bahan dan barulah atas api sambil terus dikacau
  3. Tutup api bila bahagian periuk sudah panas , tapis dan tuangkan atas lapisan pulut. kalau boleh melalui senduk kayu
  4. sambung kukus 30 minit gunakan api sederhana. Seterusnya buka tudung penguukus dan kukus dgn api besar selama 5 init untyk keringkan air dipermukaan dan masak sekata

No comments:

Post a Comment