skip to main |
skip to sidebar
kuih ketayap sedap dan lembut
Resepi dari :
http://hanizahomerecipes.blogspot.com/2016/05/kuih-ketayap-sedap-dan-lembut.htmlInti Kelapa Gula Merah
Bahan-bahannya
- 1 biji kelapa parut bahagian putih sahaja
- 1 cawan gula merah atau gula melaka
- 2 sudu besar gula putih (boleh lebih kalau nak manis)
- Sedikit garam
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- Sedikit air untuk melarutkan gula
Cara-caranya
- Gaulkan semua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
- Kacau inti hingga merengas dan separa kering.
- Angkat dan ketepikan
Untuk kulit Kuih Ketayap
Bahan-bahannya
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 cawan air
- 1 cawan air daun pandan
- 2 sudu kecil pewarna dan perasa (emulco) pandan jenama Nona atau pewarna hikau (jika perlu untuk colour)
- 1 cawan susu atau santan
- 1 sudu kecil garam
Cara-caranya
- Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau atau whisk hingga sebati dan tapis (atau boleh juga diblend semuanya dan ditapis).
- Panaskan kuali leper non-stick pan dan sapu rata dengan sedikit minyak masak/marjerin
- Tuangkan sesenduk adunan dan lenggang2kan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis
- Setelah masak, angkat dan ketepikan.
- Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan.
- Gulung kemas-kemas.
- Buat hingga habis.
- Sedia untuk dihidangkan.
kuih ketayap sedap dan lembut
Resepi dari :
http://hanizahomerecipes.blogspot.com/2016/05/kuih-ketayap-sedap-dan-lembut.htmlInti Kelapa Gula Merah
Bahan-bahannya
- 1 biji kelapa parut bahagian putih sahaja
- 1 cawan gula merah atau gula melaka
- 2 sudu besar gula putih (boleh lebih kalau nak manis)
- Sedikit garam
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- Sedikit air untuk melarutkan gula
Cara-caranya
- Gaulkan semua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
- Kacau inti hingga merengas dan separa kering.
- Angkat dan ketepikan
Untuk kulit Kuih Ketayap
Bahan-bahannya
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 cawan air
- 1 cawan air daun pandan
- 2 sudu kecil pewarna dan perasa (emulco) pandan jenama Nona atau pewarna hikau (jika perlu untuk colour)
- 1 cawan susu atau santan
- 1 sudu kecil garam
Cara-caranya
- Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau atau whisk hingga sebati dan tapis (atau boleh juga diblend semuanya dan ditapis).
- Panaskan kuali leper non-stick pan dan sapu rata dengan sedikit minyak masak/marjerin
- Tuangkan sesenduk adunan dan lenggang2kan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis
- Setelah masak, angkat dan ketepikan.
- Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan.
- Gulung kemas-kemas.
- Buat hingga habis.
- Sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment