Pages

Thursday, 14 May 2020

kuih ketayap sedap dan lembut


 Resepi dari : http://hanizahomerecipes.blogspot.com/2016/05/kuih-ketayap-sedap-dan-lembut.html

Inti Kelapa Gula Merah

Bahan-bahannya

  • 1 biji kelapa parut bahagian putih sahaja
  • 1 cawan gula merah atau gula melaka
  • 2 sudu besar gula putih (boleh lebih kalau nak manis)
  • Sedikit garam
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
  • Sedikit air untuk melarutkan gula

Cara-caranya

  1. Gaulkan semua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
  2. Kacau inti hingga merengas dan separa kering.
  3. Angkat dan ketepikan

Untuk kulit Kuih Ketayap

Bahan-bahannya

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 cawan air 
  • 1 cawan air daun pandan
  • 2 sudu kecil pewarna dan perasa (emulco) pandan jenama Nona atau pewarna hikau  (jika perlu untuk colour)
  • 1 cawan susu atau santan
  • 1 sudu kecil garam

Cara-caranya

  1. Satukan semua bahan di dalam mangkuk.  Kacau atau whisk hingga sebati dan tapis (atau boleh juga diblend semuanya dan ditapis).
  2. Panaskan kuali leper non-stick pan dan sapu rata dengan sedikit minyak masak/marjerin
  3. Tuangkan sesenduk adunan dan lenggang2kan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis
  4. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
  5. Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya.  Lipat bahagian kiri dan kanan.
  6. Gulung kemas-kemas.
  7. Buat hingga habis.
  8. Sedia untuk dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment

Thursday, 14 May 2020

kuih ketayap sedap dan lembut


 Resepi dari : http://hanizahomerecipes.blogspot.com/2016/05/kuih-ketayap-sedap-dan-lembut.html

Inti Kelapa Gula Merah

Bahan-bahannya

  • 1 biji kelapa parut bahagian putih sahaja
  • 1 cawan gula merah atau gula melaka
  • 2 sudu besar gula putih (boleh lebih kalau nak manis)
  • Sedikit garam
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
  • Sedikit air untuk melarutkan gula

Cara-caranya

  1. Gaulkan semua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana.
  2. Kacau inti hingga merengas dan separa kering.
  3. Angkat dan ketepikan

Untuk kulit Kuih Ketayap

Bahan-bahannya

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 cawan air 
  • 1 cawan air daun pandan
  • 2 sudu kecil pewarna dan perasa (emulco) pandan jenama Nona atau pewarna hikau  (jika perlu untuk colour)
  • 1 cawan susu atau santan
  • 1 sudu kecil garam

Cara-caranya

  1. Satukan semua bahan di dalam mangkuk.  Kacau atau whisk hingga sebati dan tapis (atau boleh juga diblend semuanya dan ditapis).
  2. Panaskan kuali leper non-stick pan dan sapu rata dengan sedikit minyak masak/marjerin
  3. Tuangkan sesenduk adunan dan lenggang2kan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis
  4. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
  5. Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya.  Lipat bahagian kiri dan kanan.
  6. Gulung kemas-kemas.
  7. Buat hingga habis.
  8. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment