Bahan A
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan santan
- 1 cawan tepung gandum
Cara
Pukul telur hingga kembang atau masukkan dalam blender dan putar sampai kembang
Dalam bekas lain satukan gula, santan dan tepung gandum dan kacau rata
kemudian masukkan telur yang telah diblend tadi dan gaul hingga sebati
dah siap boleh ketepikan buat bahan B
Bahan B
- 1/2 cawan santan pekat
- 5 helai sederhana besar untuk dapatkan 1/2 cawan air
- 1/4 cawan gula halus
- 1/4 cawan tepung jagung
- sedikit garam
- sedikit pewarna hijau
Cara
Blend daun pandan dan dapatkan 1/2 cawan air daun pandan tapis dan satukan bahan bersama santan
kemudian masukkan gula, secubit garam, tepung jagung secubit garam dan pearna hijau
kacau sampai rata dan tidak berbintil2 dan masak dengan api sederhana panas dan ia meletup dan sedikit pekat
kemudian satukan adunan A dan B kacau hingga ia sebati dan tidak berbintil2 dan ketepikan dulu dan terus buat dengan bahan c
Bahan C
- 1 cawan santan pekat
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu besar gula ieja letak suku je
- 1/2 teh garam
cara
satukan semua bahan c masak dgn api sederhana sehingga sedikit pekat
Tunggu hingga suam2 sikit dan kemudian masukkan kedalam plastik
Sementara tu panaskan kukusan dan dan mendidih boleh lah tak mulakan masak
balut penutup supaya air kukusan tidak jatuh dipermukaan kuih
oleskan lompang dengan minyak supaya ia tidak melekat
Kukus 5 hingga 15 minit. Kemudian keluarkan
pastikan kuih dah agak sejuk baru keluarkan
0 comments:
Post a Comment