Pages

Monday, 4 May 2020

Resepi Nona Manis sukatan cawan



Bahan A


  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan tepung gandum
Cara

Pukul telur hingga kembang atau masukkan dalam blender dan putar sampai kembang

Dalam bekas lain satukan gula, santan dan tepung gandum dan kacau rata

kemudian masukkan telur yang telah diblend tadi dan gaul hingga sebati
dah siap boleh ketepikan buat bahan B

Bahan B

  • 1/2 cawan santan pekat
  • 5 helai sederhana besar untuk dapatkan 1/2 cawan air
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna hijau
Cara

Blend daun pandan dan dapatkan 1/2 cawan air daun pandan tapis dan satukan bahan bersama santan
kemudian masukkan gula, secubit garam, tepung jagung secubit garam dan pearna hijau

kacau sampai rata dan tidak berbintil2 dan masak dengan api sederhana panas dan ia meletup dan sedikit pekat

kemudian satukan adunan A dan B kacau hingga ia sebati dan tidak berbintil2 dan ketepikan dulu dan terus buat dengan bahan c

Bahan C
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar gula ieja letak suku je
  • 1/2 teh garam

cara

satukan semua bahan c masak dgn api sederhana sehingga sedikit pekat

Tunggu hingga suam2 sikit dan kemudian masukkan kedalam plastik

Sementara tu panaskan kukusan dan dan mendidih boleh lah tak mulakan masak

balut penutup supaya air kukusan tidak jatuh dipermukaan kuih

oleskan lompang dengan minyak supaya ia tidak melekat

Kukus 5 hingga 15 minit. Kemudian keluarkan

pastikan kuih dah agak sejuk baru keluarkan





0 comments:

Post a Comment

Monday, 4 May 2020

Resepi Nona Manis sukatan cawan



Bahan A


  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan tepung gandum
Cara

Pukul telur hingga kembang atau masukkan dalam blender dan putar sampai kembang

Dalam bekas lain satukan gula, santan dan tepung gandum dan kacau rata

kemudian masukkan telur yang telah diblend tadi dan gaul hingga sebati
dah siap boleh ketepikan buat bahan B

Bahan B

  • 1/2 cawan santan pekat
  • 5 helai sederhana besar untuk dapatkan 1/2 cawan air
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna hijau
Cara

Blend daun pandan dan dapatkan 1/2 cawan air daun pandan tapis dan satukan bahan bersama santan
kemudian masukkan gula, secubit garam, tepung jagung secubit garam dan pearna hijau

kacau sampai rata dan tidak berbintil2 dan masak dengan api sederhana panas dan ia meletup dan sedikit pekat

kemudian satukan adunan A dan B kacau hingga ia sebati dan tidak berbintil2 dan ketepikan dulu dan terus buat dengan bahan c

Bahan C
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar gula ieja letak suku je
  • 1/2 teh garam

cara

satukan semua bahan c masak dgn api sederhana sehingga sedikit pekat

Tunggu hingga suam2 sikit dan kemudian masukkan kedalam plastik

Sementara tu panaskan kukusan dan dan mendidih boleh lah tak mulakan masak

balut penutup supaya air kukusan tidak jatuh dipermukaan kuih

oleskan lompang dengan minyak supaya ia tidak melekat

Kukus 5 hingga 15 minit. Kemudian keluarkan

pastikan kuih dah agak sejuk baru keluarkan





No comments:

Post a Comment