Resepi Biskut Semperit Susu Sedap Azlina Ina
Sumber : Facebook Azlina Ina
Bahan-bahan:
1/4 cawan Susu pekat
2 titik Esen Vanilla
2 cawan Tepung Jagung (untuk bagi rasa cair dalam mulut)
1 sb Tepung Beras (untuk bagi rangup dan tak mudah pecah bila sejuk)
1 sb Tepung Custard (untuk bagi creamy pada Semperit)
2 titik pewarna kuning (ikut suka nak warna apa dan banyak mana)
Butter untuk sapu kat loyang.
Cara Membuat Biskut Semperit Susu Sedap Azlina Ina
- Masukkan butter, susu pekat dan esen vanila kedalam bekas. Kacau menggunakan senduk biasa sehingga sebati.
- Selepas sebati, masukkan pewarna kuning. Kacau lagi sampai rata.
- Masukkan Tepung Jagung 1 cawan dulu, dan diikuti 1 sb tepung beras dan tepung custard. Gaul guna tangan ye. Senang sikit..
- Kemudian masuk lagi baki 1 cawan tepung jagung tadi. Masukkan sikit sikit. Jangan sekali gus ya. Ikut keselesaan doh yang korang nak.
- Uli doh sampai lembut ye.
- Bila dah siap uli, boleh buat semperit. Masukkan sikit adunan kat hujung munchung semperit. Tekan sikit bagi rata keluar angin dulu.. Then boleh buat adunan pecah 11 lenggok atau pecah 15 lenggok.
- Hias kan dengan ceri. Siap untuk dibakar.
- Panaskan oven 170 darjah selama 5 minit. Selepas 5 minit bakar semperit yang dah siap tadi 160 darjah selama 25 minit atau sehingga bila kita tolak dia mudah tertanggal.
- 1 adunan di atas untuk 35 biji semperti. Ikut korang pecah 11 atau pecah 15. Apa tu pecah? Itu ikut alunan daun dia.. Pecah berapa.
Petua Supaya Bunga Biskut Semperit Tak Rebah
- Rehatkan dulu biskut yang sudah diterap dalam setengah jam sebelum masuk ke dalam oven atau
- Masukkan doh ke dalam peti ais dalam setengah jam sebelum di terap menggunakan acuan semperit.
- Hanya masukkan kuning telur sahaja dan jangan campurkan putih telur.
- Kalau mix atau putar doh jangan sampai overbeat.InsyaAllah berhasil dapat biskut semperit Dahlia yang cantik.
0 comments:
Post a Comment